Geschiedenis der W.S.V. Ceres

Door een handjevol studenten aan de Rijkslandbouwschool werd op 20 oktober 1878 de Wageningse Studentenvereniging Ceres opgericht als "Landbouw-Sociëteit Ceres". De Landbouw-Sociëteit Ceres is vernoemd naar de Godinne van de landbouw, Ceres. Een vaste Sociëteit kende men nog niet. Daardoor moest men noodgedwongen Clublokalen huren bij verschillende hotels en cafés. In 1926 kwam daar een einde aan en werd de Villa Veluvia gekocht.

Dit is tot op de dag van vandaag de Sociëteit, gelegen aan de Generaal Foulkesweg in het centrum van Wageningen. De naam van de "Landbouw- Sociëteit Ceres" had men ondertussen al gewijzigd in Wageningsch Studenten Corps (W.S.C.) en ook de vrouwelijke studenten waren reeds verenigd in de Wageningsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (W.V.S.V.)

Met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog sloot het W.S.C. haar deuren en werd de Vereniging door de bezetters ontbonden, en het pand gebruikt als noodhospitaal. Op 6 mei 1945 wordt een deur verderop, in de Aula van de Wageningse Landbouw Hogeschool, de capitulatie van de Duitsers getekend en drie maanden later mocht de Senaat de sleutels van de Villa Veluvia weer in ontvangst nemen. In 1946 wordt het W.S.C. door de Algemene Senaten Vergadering erkend.

In 1970 vond er een fusie plaats tussen het W.S.C. en de W.V.S.V. en ontstond hieruit de W.S.V. Ceres, een gemengde Vereniging en een belangrijke stap in het emancipatiebeleid van de Vereniging.

Nu biedt de Wageningse Studentenvereniging Ceres, al meer dan 135 jaar,  studenten de mogelijkheid om deel te nemen aan allerlei activiteiten naast de studie.